Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У београдском насељу Јајинци одржана је државна комеморација посвећена очувању достојанственог сећања на неколико десетина хиљада брутално убијених Срба, Јевреја, Рома, антифашиста и припадника Народно- ослободилачког покрета на том стратишту од 1941. до 1943. године.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је да се данас у Јајинцима сјећају жртава нацистичког терора, али и великог дела предака.

- Скоро 80.000 жртава затворених у логорима на Старом сајмишту и на Бањици и убијаних у Јајинцима говори не само о обиму Холокауста које су Нијемци спровели, већ и о снази отпора коју су српски родољуби по цену живота пружали нацистичкој окупацији - поручио је Ђорђевић.

Славко Милановић из Удружења логораша истакао је да генерације које стасавају треба да знају да су фашизам и нацизам велико зло које дијели људи по раси, нацији и вери, преноси Радио-телевизија Србије.

- То је идеологија која не смије да има будућност и сљедбенике - рекао је Милановић.

Државној церемонији присуствовали су чланови владе, представници дипломатског кора, града Београда, Националног савета ромске националне мањине, Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша и СУБНОР-а Србије.

Спомен-парк "Јајинци" подигнут је на локалитету војног стрелишта које су користиле оружане снаге Краљевине Југославије.

CPHA