Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Деветнаест година касније, какав је резултат...

Пети октобар сматра се датумом демократског преврата у Србији. Стручна јавност, међутим, већ годинама инсистира на томе да до суштинске демократизације друштва није дошло, односно да 19 година касније Србија и даље чека 6. октобар, и то предвођена истим људима који су и пре 2000. били на власти.

Петооктобарска револуција, за неке државни удар, за неке треће пуч - у сваком случају, догађај који је променио ток српске историје. Мислило се да после тог дана више ништа неће бити исто.

Када се 19 година касније подвуче црта, какав је резултат?

Политичке фракције настале из некадашњег ДОС-а врте се око цензуса. Већину у републичком парламенту имају управо они који су тог петог октобра 2000. остали без фотеље.

Једну тог дана украдену, данас су свечано вратили у Скупштину, и то чим су активисти Нове странке завршили прославу годишњице, што се њих тиче, најсветлијег датума новије српске историје.

"Деветнарест година касније смо напредовали само утолико што имамо 19 година више, иначе поново имамо аутократску власт у држави, није више Милошевић него је Вучић. Да ли смо успели да победимо горег дикттора од Вучића који је најгори диктатор? Јесмо! Да ли можемо то да поновимо, да ли то могу грађани Србије, могу", рекао је Зоран Живковић, лидер Нове странке.

"Нисмо их се плашили тог 5. октобра 2000, да ли мислите да их се плашимо данас, 19 година после тог 5. октобра? Ви јако добро знате да Војислав Коштуница није победио на тим изборима, и да резултати нису пребројани до краја", каже Ђорђе Милићевић.

Н1: Ко је победио на тим изборима?

"Није победио нико. Требало је да се иде у други круг", додаје он.

Од стигматизације до глорификације, полемике о томе шта се заиста десило и даље трају.

"Оно што се очекивало а није урађено, питање је и да ли је могло да се уради јесте окончање ових подела које данас имамо. Ако имате некакво револуционарно или квазиреволуционарно збивање, да ли су у ствари они, да ли је стари режим нестао са сцене. Овде имате од хапшења Милошевића, па хапшења Караџића, и многих других ситуација, производило политичку динамику која је довела до легитимизовања односно враћања на политичку сцену оних који су били пре 2000. године", сматра Ђорђе Павићевић, професор Факултета политичких наука.

Павићевић закључује - очекивало се много, а урађено је премало. 19. годишњицу петооктобарског преврата земља дочекује са ученицима Слободана Милошевића и Војислава Шешеља на власти - некадашњи генерални секретар Српских радикала данас је председник државе, а две кључне министарске позиције држе бивши портпароли СПС-а и Јул-а. 

Ксенија Павков, Н1