Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Уживање никотина из електронске цигарете углавном се сматра мање штетним од класичног пушења или се бар таквим сматрало док се у САД није појавио озбиљан здравствени проблем. Деветнаест Американаца је умрло, а више од хиљаду је зарадило тешко оштећење плућа, можда и трајно, највероватније због неког састојка из течног пуњења које се у овим електронским штапићима греје.

Док мистериозна болест добија размере епидемије, са скоро 200 нових случајева пријављених недељно, законодавци и регулаторне агенције  најављују мере којим би се ограничила употреба е-цигарета, посебно оних са укусом, јер се сматра да су оне највише допринеле популарности те врсте цигарета међу младима.

Лекари не могу са сигурношћу да кажу шта изазива болест која се манифестује болом у грудима, умором, кратак дах, кашаљ и повраћање. Многи пацијенти, иначе дотад потпуно здрави, морали су да примају кисеоник или су завршили на апаратима за вештачко дисање. Антибиотици нису деловали, као ни стероидни лекови.

„Не знамо колико ће се ти људи опоравити од оштећења плућа. Могућа је и трајна штета”, рекла је др Ана Шукат из Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Биопсија ткива 17 пацијената показала је да плућа корисника е-цигарета имају хемијске опекотине сличне онима које изазива удисање отровних гасова, пренела је агенција АП.

Трећина оболелих је млађа од 21 годину. Већина је у пуњењу користила психоактивни састојак марихуане ТХЦ, неки и ТХЦ и никотин, а мања група само никотин.

И председник Доналд Трамп је недавно рекао да оне представљају „нови проблем”, посебно за децу. Управа за храну и лекове је почетком септембра објавила да ће с тржишта, барем привремено, склонити варијанте тих цигарета са укусом.

Њујорк, Мичиген и Роуд Ајленд су прошлог месеца забранили продају е-цигарета са укусом, а Масачусетс свих е-цигарета, што произвођачи покушавају да оборе на суду. Против забране су здравствени радници, који кажу да су управо пуњења са укусом помогла одраслим пушачима да оставе цигарете. Осим тога, процветаће црно тржиште, које већ одлично ради, посебно у државама у којима ТХЦ није легалан.

И пре него што је избила епидемија, школе су се мучиле како да забране е-цигарете јер их је лако сакрити. Најновије анкете су показале да их користи више од четвртине средњошколаца, а здравствене радници одавно упозоравају на то да ће привлачне ароме карамеле и цимета произвести нове генерације никотинских зависника.

Отворена је и кривична истрага у ФДА која у фокусу има добављачки ланац да би се установило од чега се људи разболевају. У досад тестираним пуњењима истраживачи су углавном налазили ТХЦ и витамин Е ацетат, који се користи као згушњивач.

Здравствени стручњаци у начелу сматрају да су е-цигарете мање штетне од обичних јер не садрже остале нуспроизводе сагоревања дувана који изазивају рак. У неким земљама, укључујући Уједињено Краљевство, електронска варијанта је прихваћена као средство да се смањи број умрлих од традиционалног начина уживања дувана.

Тренутно је на снази апел Американцима да престану да користе е-цигарете, посебно да их пуне раствором са ТХЦ, и да се јаве лекару ако после коришћења осете проблеме са дисањем или бол у грудима.

Јелена Каваја, Политика