Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан 1914. године умро је српски композитор Стеван Стојановић Мокрањац, члан Српске краљевске академије и хоровођа Београдског певачког друштва, који је обиљежио српску класичну музику.

Мокрањац је рођен 9. јануара 1856. године у Неготину, а умро је пре 105 година у Скопљу. Заслужан је за увођење српског националног духа у уметничку музику.

Завршио је гимназију у Београду, природно-математички одсек Велике школе. Као гимназијалац, био је члан Српског певачког друштва, а музичко образовање стицао је у Минхену, Риму и Лајпцигу.

По повратку у Београд, развио је многострану музичку делатност. Био је хоровођа Београдског певачког друштва, које је под његовим вођством стекло међународни углед.

Његово дело сматра се најзначајнијом етапом у развоју српске националне музике у 19. веку.

Био је професор и директор Српске музичке школе, данас Музичке школе "Мокрањац", као и покретач Савеза певачких друштава. Његовом заслугом основан је први гудачки квартет у Србији.

Године 1906. изабран је за дописног члана Српске краљевске академије /данас Српске академије наука и уметности/.

Најпознатија његова дела су Руковети - 15 сплетова песама заснованих на фолклорним мотивима из различитих делова Србије, БиХ, Македоније, Бугарске, Приморски напеви, духовити скерцо Козар, као и музика за православна богослужења.

Познати су његови записи народних песама и игара са мелодијама из Левча, као и две значајне збирке записа са српским црквеним напјевима Осмогласник и Страно пјеније.

У свом главном делу "Руковети", Мокрањац је створио специфичан облик рапсодије, уобличавајући народне песме из наших крајева, са истанчаним осећајем за хармонска, мелодијска и текстуална обележја.

Његове духовне композиције, инспирисане традиционалним православним црквеним напевима, су ремек-дела српске црквене музике.

РТРС