Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На протестима за заштиту климе у канадском граду Монтреалу окупило се пола милиона људи, а на чело поворке стала је шведска активисткиња, тинејџерка Грета Тунберг која је позвала канадског премијера Џастина Трудоа и светске званичнике да се више ангажују по питању заштите животне средине. Она је у Монтреал стигла после учешћа на два скупа УН о клими на маргинама 74. Генералне скупштине, пренела је италијанска агенција Анса.

Млада Швеђанка је читавог дана на Твитеру качила слике са скупова посвећених заштити климе који су у петак одржани по читавом свету.

„Срећно свима онима који протестују у целом свету. Промена стиже”, написала је Грета. Она је поделила и одушевљење призорима из Италије, где су одржани масовни скупови, као и сликама из Немачке, Шведске и Холандије где су се такође окупили бројни еколошки активисти.

Стотине хиљада младих окупило се у петак и у Аустрији, Италији, Русији, Шпанији, Португалији, Мађарској, Израелу, Индији, Мароку, Новом Зеланду, Еквадору и другим државама широм света.

Икона нараштаја младих који су дигли глас против климатских промена, Грета је пре 12 месеци сама протестовала испред зграде шведског парламента, а њен „школски штрајк” је после неколико седмица привукао пажњу друштвених мрежа, а потом и светских медија чиме је рођен покрет „Петком за будућност”.

Протестима у Монтреалу се придружио и премијер Трудо, за кога је Грета раније рекла да, као и већина политичара, није учинио довољно за животну средину.

Новинарима је изјавила да не жели да критикује појединце и да је њена порука светским политичарима иста: „Слушајте и реагујте на оно што говори наука”.

Грета је пре протеста у четири ока разговарала са канадским премијером који је рекао да се потпуно слаже с младом активисткињом.

Обећао је да ће, ако на изборима 21. октобра буде поново изабран, посадити две милијарде стабала у року од 10 година.

На питање како доживљава критике којима је изложена, Тунберг је одговорила да су климатски активисти „гласни и стварају пуно буке, а људи се тешко с тиме носе, па покушавају да их ућуткају”.

„То нам је комплимент”, истакла је она.

Глобалном штрајку за климу одазвало се више стотина хиљада младих Италијана, као и у градовима у Немачкој, Аустрији и Шведској, 40.000 људи било је испред парламента на Новом Зеланду. Демонстрације су одржане и у Рабату, Мароку и Казабланци...

Климатским протестима у Бечу прикључили су се и Бечки дечаци. Хор основан пре 521 годину наступио је на позорници на Халденплацу у центру града где се окупило око 60.000, углавном младих.

Танјуг

Scenes from the historic climate march in Montreal on Sept. 27, 2019