Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Гаравицама код Бихаћа у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, данас је обележена 78. годишњица страдања Срба од усташког злочина. 

Обележавању су присуствовали бројни грађани, делегације Владе и Народне скупштине Републике Српске, као и српски члан председништва БиХ Милорад Додик.

Из Гаравица је поручено да је ово страшно место страдања у Другом светском рату које никада не сме бити заборављено. За време покоља усташа над српским становништвом, осамдесетосмогодишњи Чедо Бањац имао је десет година. И данас се сећа стравичних страдања свог народа.

- Ту се немилице тукло свачим, ножевима, оружјем, секирама, маљевима. Ово је злочин над злочинима - каже Бањац.

1941. године у Гаравицима је мучки убијено више од 12.000 Срба, од чега и велики број деце.

Британски извори говоре да је реч о 14,5 хиљада људи, док је према неким подацима у Гаравицама страдало 17.000 лица.

- Под командом и будним оком НДХ-а систематични, свирепи злочини усташа згражавали су чак и њихове менторе, Немце - каже Милан Торбица, саветник министра рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске.

За све њих служен је прастос и помен.

- Истину о страдању бихаћких Срба морамо преносити из нараштаја у нараштај, сваком људском бићу, да се ово зло ни нама ни другима никада не би поновило - закључио је еписког бихаћко - петровачки Сергије. 
Српски члан Предсендиштва БиХ Милорад Додик рекао је да је ово тужно место, не само због догађаја из 1941. године, већ и због историјске и опште запуштености овог простора на којем је убијен велики број људи.

- Шаљемо поруку да не треба нико ко је злочинац да буде поштеђен ни од судова ни од историје, био он муслиман Бошњак, био Србин, Хрват... и данас сам овде рекао да се одричем сваког оног Србина ко има било какве везе или је починио злочин према другом, и другачијем од нас - каже српски члан БиХ Председништва.

Стравични злочини почињени у Гаравицама, за време власти Југославије, скривани су од очију јавности и за њих нико није одговарао.

- Страшно је то да суседна улица уз ово стратиште има име Сребреничког геноцида, патетика да не може бити гора него што јесте, јер на овом месту је убијен један огроман број људи, један подземни град Срба - истакао је Небојша Куштриновић, предсендик Одбора "Гаравице 41".

Ђорђе Радановић, предсендик Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, рекао је да је ово порука да увек треба обележавати места страдања.

- Тамо где су убијани треба долазити да се пале свеће и нико то не може да спречи - додаје Радановић.

Као што је познато, МУП Унско-санског кантона, одбио је захтев за обележавање 14. септембра. Додик је захвалио властима овог кантона јер су, како каже, коначно дозволили помен за страдале Србе.

- Немамо ми намеру да упадамо овде као герилци. Ми желимо овде да имамо право да се окупимо јер је овдј место страдања - истакао је Додик и додао да ће подржати предлог владике бихаћко - петровачког Сергија да у Гаравицама буде изграђена спомен - црква.

РТРС