Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Годишњица одбране западних граница РС

Одбрамбене снаге Републике Српске, Војска РС и полиција, одолеле су у септембру 1995. пре тачно 24 године нападима јединица хрватске војске и успеле да потерају назад офанзиву покренуту из суседне државе која је, како се подсећа, имала циљ „да се окупира територија до Бањалуке и створе услови да се дејства продуже до реке Дрине”.

Хрватска војска је одвраћена од намере да војним путем пробије западне границе Републике Српске у општинама Козарска Дубица, Костајница и Нови Град. У септембру 1995. одбрањена је цела крајина и западна граница РС, подсећају у Новом Граду, где је обележен датум када је Војска РС извојевала победу и одбранила западнокрајишке општине од хрватске агресије, а који је сврстан међу најзначајније датуме новије историје у Српској.

Положени су венци на споменике борцима и цивилним жртвама рата за 111 погинулих у одбрани те три општине, међу којима су више од половине страдалих били цивили.

„Убијали су сваког на кога су наишли. Одбрана војске, полиције и грађана била је херојска. Хрватски губици су били велики ”, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић. 

Он је истакао да је уз победе у митровданским офанзивама, одбрану Сарајевско-романијске регије и Подриња, као и пробој Коридора, одбрана западних граница Српске битка којом је извојевана слобода.

Материјална штета које су претрпеле три општине на северозападу РС, Козарска Дубица, Нови Град и Костајница процењује се на око 90 милиона евра. У Српској истичу да је исход те битке био више од победе, јер је одвраћање офанзиве из Хрватске умногоме исходило даљи ток рата. Сукоби су окончани у новембру те године, потписивањем Дејтонског споразума, којим је РС дефинисана као ентитет са великим степеном самосталности.

„Њихова намера била је да Србе протерају са својих огњишта”, рекао је председник Борачке организације РС Миломир Савчић.

Командант одбране западних граница РС, пензионисани генерал Момир Зец изјавио је да је акција хрватске војске у септембру 1995. године била наставак ранијих дешавања и резултат војних споразума руководства Хрватске и тадашње републике БиХ којима је „циљ био стварање услова за БиХ без Републике Српске”.

Борци подсећају да су Нови Град, осим Војске Хрватске, напали припадници Петог корпуса Армије БиХ и да је 25. септембра 1995. Војска РС ослободила комплетно подручје ове општине.

Младен Кременовић, Политика