Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Компанија „Фејсбук” потврдила је да је око 200 милиона телефонских бројева корисника „процурило” и нашло се у онлајн бази података. У саопштењу компаније наводи се да се спроводи истрага о томе које саставио ту базу података и оставио је незаштићену, мада се верује да је није направио, нити поставио неко из компаније, преноси BBC.

У њој су и бројеви око 18 милиона корисника Фејсбука из Велике Британије.

Канцеларија британског комесара за информације саопштила је да је о томе обавестила и колеге из Републике Ирске, чија је канцеларија задужена за надгледање понашања компаније „Фејсбук” на територији Европске уније.

База података са телефонским бројевима и „Фејсбук” идентификационим подацима која је компромитована откривена је на серверу који није имао никакву заштиту са лозинком.

Чим је објављена вест, ова база података скинута је са интернета.

У априлу 2018. „Фејсбук” је искључио опцију која је корисницима омогућавала да људе по тој друштвеној мрежи траже тако што укуцају њихов број телефона. Компанија је тада саопштила да је реч о „малициозним појединцима” који су укуцавали милионе телефонских бројева да би открили коме припадају. Они су, према тврдњама из „Фејсбука”, годинама прикупљали податке и телефонске бројеве са друштвене мреже, због чега је свако ко је у подацима на свом „Фејсбук” профилу оставио број телефона био потенцијална „жртва”.

Како пише BBC, сумња се и да је откривена база података састављена захваљујући оваквој опцији претраге на „Фејсбуку”.

Танјуг