Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На адресу председника Србије Александра Вучића још није стигао позив из Пољске да 1. септембра присуствује обележавању 80 година од почетка Другог светског рата, пише 'Политика', позивајући се на сазнања у Председништву Србије.

У Министарству спољних послова Србије речено је да су од Амбасаде у Варшави добили информацију да су позиви упућени само чланицама ЕУ, НАТО-а и Источног партнерства.

Ово су за 'Политику' потврдили и у Амбасади Пољске у Београду.

Одговарајући на питање да ли је позив упућен неким од званичника из Београда и зашто није позван нико из Русије, отправник послова пољске Амбасаде Павел Соколовски рекао је да су "позивнице упућене најближим пољским партнерима из ЕУ, НАТО-а и земљама Источног партнерства".

'Политика' оцењује да ће ово бити други важан догађај на којем Србија неће бити заступљена у складу са својом историјском улогом и статусом силе победнице. Лист подсећа да је на прослави 100 година од потписивања примирја у Првом свјетском рату, 11. новембра прошле године, Француска сместила предсједника Србије у неке од споредних редова, док је представник Приштине Хашим Тачи седио тик иза руског председника Владимира Путина.

Оштре критике на рачун Пољске стижу из Москве, будући да позивницу за догађај, којем ће, како се најављује, присуствовати око 20 светских лидера, није добио ни Путин.

Срна