Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Срба у Хрватској је све мање, а све више су изложени нападима, наводи бечки Пресе. У тексту под насловом "Оргије премлаћивања српске мањине у Хрватској" наводи се да је, према попису становништва из 2011, у Хрватској остало само још 186.000 Срба.

- Њихов дeо у укупном становништву се, од избијања рата 1991. до данас, смањио са 12,2 одсто на 4,3 одсто, али су, упркос томе, протеклих година они у Хрватској, чланици ЕУ, све више изложени физичким и вербалним нападима.

Лист описује напад на кафић крај Книна у коме су гости гледали утакмицу Црвене звезде.

- Батинаши су дошли у тами и маскираних лица - наводи Пресе и истиче да је демолиран цели кафић, а гости, међу њима и малолетници, претучени палицама, боцама и песницама.

Двадесет пет година од краја рата у Хрватској се шире вести о нападима на припаднике српске мањине, наводи се у тексту и напомиње да је недавно нападнут и гостионичар који је одбијао да пусти песме Марка Перковића Томпсона.

Пресе наводи да су нападнути и сезонски радници на Брачу, као ватерполисти Црвене звезде на сплитској Риви.

За Владу Хрватске то су "појединачни случајеви", док представници мањина и медији сматрају да је то "одраз националистичког скретања удесно и повећања нетрпељивости у хрватском друштву", наводи лист.

Срна