Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта затражио је од ЕУ да уведе санкције Хрватској због, како наводи, систематског кршења права Срба и рехабилитације геноцидне НДХ и усташтва.

„О томе говоре бројне чињенице. Хрватска власт организује две велике проусташке манифестације – прославу Олује у којој се слави протеривање преко 250.000 Срба и комеморацију убијеним усташама у Блајбургу”, каже Линта у изјави за јавност.

ЕУ, сматра Линта, поред увођења санкција Хрватској, треба да захтева да Загреб почне процес суочавања са геноцидном, злочиначком и усташком прошлошћу што значи и да хрватска власт донесе одлуку о престанку прославе Олује као и укине покровитељство Хрватског сабора над срамном комеморацијом убијеним усташама у Блајбургу.

Линта наводи да би ЕУ морала да тражи од Загреба да укине проусташку Декларацију о Домовинском рату којом се Србија и Срби називају агресорима, да донесе одлуку о уклањању и уништавању споменика и других обележја усташама, терористима и ратним злочинцима.

Такође, сматра да је битно доношење одлуке о уклањању десетина хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње.

Линта каже да је битно и да се захтева да се прекине финансирање концерата Томпсона, а представницима централне и локалне власти забрани присуствовао на тим концертима.

Према његовим речима, ЕУ би морала да забрани све друге проусташке скупове чији је циљ величање усташтва, НДХ и ревизија историје да забрани проусташке портале и емисије на телевизијама.

ЕУ би, како сматра Линта, морала да тражи од Хрватске да допуни Кривични закон с циљем да се употреба усташких симбола, порука, поздрава, пјевање усташких песама и исписивање усташких и нацистичких графита најстроже забрањује и кажњава вишегодишњим затвором и великим новчаним казнама.

Линта подсећа да је хрватска власт легализовала употребу усташког поздрава „За дом спремни” ка и усташки грб на шаховници са првим бијелим пољем. Он упозорава да „Хрватски званичници у јавности готово свакодневно понављају усташку теорију о великосрпској агресији односно да су Србија и Срби извршили агресију на Хрватску”.

Хрватске институције, како упозорава, не процесуирају организаторе и починиоце злочина из мржње према преосталим Србима у Хрватској.

Танјуг