Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Тим средњошколаца из Србије освојио је друго место и сребрну медаљу на Међународном хемијском турниру у Москви. Србију су представљали ученици Математичке гимназије, Тринаесте и Треће београдске гимназије. Међународни хемијски турнир (International Chemistry Tournament - IChTo) је такмичење које се одржава на престижном Универзитету Ломоносов у Москви, а учествују тимови средњошколаца из целог света.

Тим Србије су ове године чинили: Филип Колџић, Михаило Милошевић и Бранка Крњаја из Математичке гимназије, Дуња Арсенијевић и Стефан Митровић из Треће београдске гимназије и Јелена Ивковић из Тринаесте београдске гимназије.

Ментори тима били су Урош Стојиљковић и Анамарија Николетић са Хемијског факултета Универзитета у Београду. 
Филип Колџић је освојио другу награду по посебном пласману, а Михаило Милошевић и Дуња Арсенијевић трећу награду по појединачном пласману.

Тим је екипно освојио друго место и сребрну медаљу. У финалу, тим Мађарске је био први, а Сингапур трећи.

Турнир се одржавао од 20. до 25. августа. 

Такмичари не решавају рачунске задатке, већ се баве важним проблемима модерне хемије.

Неколико месеци пре самог турнира објављују се проблеми чија решења такмичари треба да представљају у Москви. Проблеми немају јединствено решење, подстичу такмичаре на креативност и захтевају знање изван оквира материје која се обрађује током средње школе и основних студија хемије.

Неки од овогодишњих проблема за које се тражило решење били су осмишљавање паметног паковања за храну које ће детектовати кварење хране и одређивање садржаја арсена у живим ћелијама организма.

На самом турниру, током четири дана тимови представљају своја решења проблема и оспоравају решења противника. Како такмичење покрива изузетно напредно градиво, ученици се уз помоћ ментора заједно спремају месецима.

Ово је тренутно једино међународно такмичење из хемије на којем учествује Србија, изузев Међународне хемијске олимпијаде.

PTC