Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На дан 24. августа 1914. године дефинитивно је завршена чувена битка на Церу у којој је српска војска задала жесток ударац аустроугарским снагама, а генерал Степа Степановић тактички до ногу потукао аустријског команданта Оскара Поћорека.

Битка је започела 16. августа 1914. око планине Цер, а српска војска је спречила покушај

Аустроугарске да на самом почетку војнички сломи и окупира Србију како би се, у складу с плановима сила Антанте, после могла окренути против Русије.

Такав исход битке прилично је изненадио светску јавност, која је очекивала да се једна мала држава не може одупрети великој сили.

Победи је знатно допринела исправна дефанзивна стратегија српске Војне команде, као и чињеница да су њени официри и војници у балканским ратовима стекли вредна искуства у вези за модерним начином ратовања.

Аустроугарска монархија одредила је за главнокомандујућег својих снага на српском ратишту Оскара Поћорека, човека рођеног у породици германизованих Словенаца и србофоба. Он је све време притискао званични Беч да објави рат Краљевини Србији како би са себе скинуо одговорност за атентат у Сарајеву, који је дошао као последица његових лоших безбедносних процена. 
Аустроугарске снаге су на крају битке бежале преко Дрине и Саве, а велики део окупаторсих снага удавио се у покушају да их преплива.

Француски новинар Хенри Барби написао је већ 19. августа 1914. године:

„Историја Аустроугарске је испреплетана импозантним поразима, а владавина Фрање Јосифа је била плодна у војним катастрофама. Али до данас, стари монарх је могао да говори да су га победиле само Велике силе, Француска 1850. и Пруска 1866. године.

Данас је Србија, са десетином територије Аустрије, са десетином њеног становништва, нанела први и одјекујући пораз.“

Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Та прва победа савезника у Првом светском рату афирмисала је команданта Степу, што је битно ојачало и морал савезничке војске.

Протеривањем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, од 21. до 24. августа 1914. године, окончана је церска операција.

У Церској бици српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, док су аустроугарски губици износили око 25.000 страдалих.

Вести