Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Нема никаквих дилема да се „великосрпска агресија” на Хрватску десила, изјавио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић коментаришући медијске наводе према којима је српски председник Александар Вучић од хрватске колегинице Колинде Грабар Китаровић затражио да не користи стално израз „великосрпска агресија”.

Он је рекао да се „великосрпска агресија на Хрватску догодила почетком 90-тих” и да је „спроведена уз подршку ЈНА и побуњеника и уз дириговано вођство из Београда”.

„Ту нема никаквих дилема. Та је чињеница врло чврста и врло јасна, сигуран сам за сваког хрватског званичника, а нарочито за политику владе”, навео је Пленковић. Додао је, иначе, да му није било познато да су Вучић и Китаровић имали „преписку” на ту тему. Он је, такође, оценио да политички противници „подмећу” хрватској председници тако што у преткампањи за председничке изборе у Хрватској пласирају такве ствари у етар.

„Преткампања за председничке изборе траје. Они који не желе добро председници очигледно стављају такве ствари у етар”, изјавио је он новинарима после седнице председништва и националног већа ХДЗ-а.

Хрватски недељник „Национал” објавио је наводну преписку између хрватске председнице и њеног бившег саветника Мате Радељића, а у њој је и мејл у којем пише да ју је Вучић замолио да више не користи израз „великосрпска агресија”.

Председник Вучић потврдио је наводе хрватских медија да је од хрватске председнице тражио да се не користи стално израз „великосрпска агресија”, али је истакао да је од ње тражио и боље услове живота за Србе у Хрватској.

„Другачији је однос према српском живљу, људи треба да добију струју, воду. Тражио сам 'немојте људи да говорите о великосропској агресији све време', пошто то нема смисла. Али тражила је и она од мене. Није она била неко ко све прихвата, већ је и она тражила од нас. Ми где смо могли изашли смо у сусрет, где нисмо могли нисмо”, рекао је председник за ТВ Прва.

Танјуг