Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Постоје два типа људи када су у питању реакције на пауке. Неки се препадну и одмах их убију, док су други потпуно смирени и пуштају их на миру. Портал Curiosity доноси неколико чињеница о овим осмоногим створењима и открива зашто их не требате убијати.

Важно је нагласити да су пауци много више пријатељски настројени него што мислимо. Чак и ако вас паук уједе, мале су шансе да ће бити последица од уједа, с обзиром да од 40.000 могућих врста паука само ретки могу нанети штету људима.

Пауци јако ретко уједају људе, и важно је препознати опасне врсте паука, као што је црна удовица.

Истраживање које је обављено у 50 домова у Америци открило је да је у свакој кући живело по неколико паука. Најчешћа појава су били пауци који живе на плафону или у ћошковима зидова. Сматра се да су пауци веома корисни за наше домове. Они се иначе сакривају од људи у ћошковима, хватају и једу друге инсекте, од којих многи са собом носе разне заразе.

У неким ситуацијама поједу и друге пауке, па је важно нагласити да обичан паук који борави на плафону често поједе црну удовицу, уколико му се она нађе на путу.

Ако убијете паука кога пронађете у свом дому, не помажете ни њему ни себи. Тако сте отворили врата многим другим инсектима који ће направити већу штету од убијеног паука.

Многа истраживања показују да ћете му више помоћи ако га пребаците у подрум или на таван, јер га избацивање у спољну средину излаже бројним опасностима.

Експерти наглашавају да је пауке које нађете у храни, која је увезена из друге државе ипак најбоље убити.

РТС, Curiosity