Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Гораждевцу је данас обележена 16. годишњица од страдања српске деце на реци Бистрици, када су још увек непознати починиоци из аутоматског оружја пуцали и убили Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакић (12), док је четворо српских тинејџера тада тешко рањено, пише портал Косово онлајн. Тај августовски дан био је један од најтежих за Србе на Косову, а тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Зоран Бојовић рекао је да је много зла на страдалном КиМ чињено кроз векове и да су многи народи прошли кроз голготе и страдања и да се та раздобља историје називају мрачним.

„Нама Србима овде на Косову и Метохији та мрачна историја никако да се заврши, јер страдали смо непојмљиво много и страдамо и данас, живећи у неизвесности, страху и изолацији. А све што желимо је да у миру покупимо плодове свога рада и да над собом имамо делић слободног неба,” рекао је Бојовић.

Не дају нам, међутим, ни то, казао је он и додао да су се постарали тог тужног 13. августа 2003. године да нам то и поруче.

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић је рекао да су у злочину пре 16 година пострадала деца, нека рањена али се на срећу и опоравила.

„Хришћани су се вековима окупљали и молили за оне који су пострадали,” казао је Јањић уз поруку да сви треба да живе у миру једни са другима и „у заједници и слози и обједињујемо се око наше вере и наше свести да смо деца светога Саве и великих светитеља и наша вера ће нас сачувати”.

Василије Дакић, отац убијеног Пантелије, је рекао да је 16 година прошло и казао да је на 100 деце испаљено 89 метака и да је срећа у несрећи што није било више жртава.

Услед недостатка доказа, Еулекс је затворио истрагу, коју је раније водио Унмик. Еулекс је раније саопштио да би могли поново да покрену истрагу али само ако се појаве нове информације о злочину који се 2003. године догодио у атару Гораждевца поред реке Бистрице. 

Политика