Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јул ове године био је најтоплији месец у целом свету откако се спроводе мерења, потврдили су сателитски подаци. На нивоу целог света, јул 2019. године је био 0,04 степена Целзијуса топлији у односу на претходни најтоплији месец - јул 2016. године.

Процену су обавили истраживачи из Европске агенције за климатске промене Коперникус. Научници кажу да је то најновији показатељ да се Земља загрева.

Топлотни талас који је погодио и Европу протеклог месеца, донео је и необично високе температуре у поларном кругу.

Рекорд из 2016. уследио је и због метеоролошког феномена Ел Нињо, који подразумева да се температуре широм света повећавају као последица глобалног загревања. Феномен Ел Нињо природно повећава температуру воде у централном и источном Тихом океану и последице тог загревања се осећају широм света.

Нови рекорд овог јула догодио се и након светског рекорда за месец јун, који је потврђен подацима из више различитих агенција.

И не само то – сваки месец ове године био је на листи четири најтоплија откако се спроводе мерења, додају из Коперникуса.

Иако научници не могу директно да повежу рекордно високе температуре са климатским променама, постоји мишљење да повећане емисије угљен-диоксида, до којих долази због људских активности, мењају климу на Земљи и доприносе новим рекордима.

BBC News на српском