Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канадски држављанин Хакон Корсгард купио је или добио сецесијом некретнине на Јадрану које су некада градиле или користиле српске компаније, а сада тражи одштету од 200 милиона евра од Хрватске која је те некретнине прогласила својим власништвом 1992. године.

Иако су државе настале распадом бивше Југославије 2004. године склопиле Споразум о сукцесији, којима је требало да реше имовинска питања, ни 28 година после распада бивше државе и 15 година после потписивања споразума, још увек није решено питање имовине које су на територији једне државе имале компаније из друге државе, пише 'Нови лист'.

Уз бројне тужбе компанија из Србије и Босне и Херцеговине, које домаћи судови одбијају, Хрватска је сада суочена и са арбитражном тужбом канадског држављанина Хакона Корсгарда који се позива на то да је повређен споразум између хрватске и канадске владе о подстицању и заштити улагања.

Корсгард тражи одштету, јер му није омогућено стицање права власништва на некретнинама у Хрватској које су раније биле друштвено власништво са правом кориштења друштвених предузећа из Републике Србије, а према стању власништва на дан 8. октобра 1991.

„У овом поступку оспорено је да би тужитељ извршио улагање у Хрватску и истакнуто да се власничка права не могу стицати директно на темељу Споразума о сукцесији, Анексу Г, јер арбитражна клаузула према УНЦИТРАЛ-у у односу на надлежност арбитраже, не покрива питања сукцесије”, наводи се у извештају ДОРХ-а.

Иначе, Хакон Корсгард је власник трговачких друштава Рецап Интернатионал ЛЛП, са седиштем у Лондону и Олyмпиа Холдинг АС, са седиштем у Ослу, која су основала представништва у Хрватској.

ДОРХ није прецизирао о којим се тачно некретнинама ради, већ је само навео да се ради о некретнинама на јадранској обали које су биле у друштвеном власништву са правом коришћења друштвених предузећа из бивше Социјалистичке Републике Србије.

Лист преноси незваничне информације да се ради о више некретнина на Корчули.

Како се наводи, према проценама из Србије, имовина њихових компанија у Хрватској вреди више од милијарду и по евра.

Танјуг