Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Пре тачно деведесет година умро је доктор Арчибалд Рајс који је истраживао злочине над српским становништвом у току Првог светског рата. Девет деценија од његове смрти, становници Мачве и Подриња не заборављају шта је швајцарски криминолог и форензичар урадио за нашу земљу и народ. Поштоваоци његовог дела, између осталог, организоваће за викенд и заједнички излет до Цера, под називом "Путевима Арчибалда Рајса".

У августу, 1914. године Прњавор је изгубио више од половине становника. У Основној школи, Милутиновића кући и на железничкој станици убијено је око 700 цивила.

Прњавор је једино село у Србији које је због жртава и храбрости добило Карађорђеву звезду и др Арчибалда Рајса прогласило за почасног грађанина.

Историчар Светлана Милуновић каже да је аустроугарска војска кршила све одредбе Хашке конвенције и сва војна правила чинећи велике злочине не само над војском, већ и над цивилним становништвом и да су почињена велика материјална разарања.

"Српска Влада је указивала на то, међутим, Србији нико у то време није веровао и онда је у Србију, на позив српске владе дошао Рудолф Арчибалд Рајс, истакнути криминолог и пре свега борац за људска права и за правду", рекла је Милуновићева.

Фотографисао је, записивао и истину послао у свет. Између осталог, истраживао је и гробницу у порти шабачке цркве у којој су три дана пре убиства, по највећој врућини, без хране и пића, били затворени старци, жене и деца.

"Он је дошао у Шабац и после невиђеног злочина откопао једну велику гробницу, десет пута три и по. У њој је било 150 жртава, он је то откопао и о томе обавестио свет. То је некако окренуло јавно мњење Европе. Највише је урадио за српски народ, у најтежим данима, написао је једно велико дело које је ‘Глас цркве‘ и фондација ‘Др Рајс‘ штампало у тиражу од 50.000 примерака и све смо то бесплатно поделили", истакао је Др Љубомир Ранковић из Издавачке установе "Глас цркве".

"Јунак правде, истине и права" који је са српском војском прешао Албанију и Солунски фронт у граду који је у Великом рату изгубио око 7.000 становника, има улицу која носи његове име.

Споменик др Арчибалду Рајсу ускоро би требало да буде постављен и у порти шабачке цркве.

Вера Митровић Кулачин, РТС