Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ако сте мислили да због лошег памћења не региструјете имена, грешите. Наука тврди да “квалитет” ваше меморије није кривац већ ваш недостатак пажње, незаинтересованост.

Научници за Универзитета у Канзасу тврде да ваша вештина памћења имена зависи искључиво од нивоа ваше заинтересованости.

Код сваке особе је изражена нека врста памћења. Неко боље памти бројеве, други боље датуме, у зависности од интересовања. Особе које су друштвене лакше запамте имена, јер их заиста и интересују.

Људи који се баве политиком, продајом или раде као професори и предавачи добро памте имена, јер су свесни да је таква способност велика предност у њиховој професији.

Професор психологије са Универзитета у Канзасу, открива који су најбољи трикови за памћење имена.

Ово су његови договори:

- Обратите пажњу ако особа са којом се упознајете изговори своје име у истом тренутку када и ви. Уколико некога нисте добро чули или разумели, замолите га да понови своје име. 

- Можете чак и да прокоментаришете реченицама као “Тако се зове и мој син” или “То је баш лепо име”.

- Обраћајте се тој особи именом. Уз помоћ мало вежбе, лакше ћете упамтити име свог новог познаника. Такође, људи воле када им се други обраћају по имену зато што тада осећају да је друга страна заинтересована за њих и оно што имају да кажу.

Вести