Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Представници Српског народног већа (СНВ) одали су у Глини почаст српским жртвама које су усташе на данашњи дан 1941. убили у тадашњој православној цркви Рођења пресвете Богородице, која је затим спаљена и срушена.

Председник СНВ Борис Милошевић заложио се за то да се објекту који се налази на месту злочина врати споменичка функција и архивска грађа, како ти злочини и њихове жртве не би били заборављени, преноси Хина.

„Не можемо ићи по свету и причати о холокаусту, а заборавити на поштовање ових жртава овде”, поручио је Милошевић.

Председник СДСС-а Милорад Пуповац рекао је да је реч о једном од најгнуснијих злочина режима НДХ који је те 1941. године показивао, како је рекао, своју геноцидну намеру.

„Људи Топуског и бившег котара Вргинмост ничим нису показали ништа што би режим требало да узнемири, па да на њих пошаљу војску. Напротив их је позвао да се покрсте и обећали да ће их поштедети, али је испод врата Цркве пресвете Богородице текла крв, док су камама и другим хладним оружјем обављали покрст”, рекао је Пуповац. Он се запитао да ли се икада ико од представника Католичке цркве поклонио жртвама на месту где је некад био олтар и позвао на одавање почасти свим жртвама, како за раздобље од 1941. до 9945. тако и у 1990-им, „у рату који је букнуо управо због зле крви”.

Пуповац је Србима који су, како је рекао, мислили да на темељу ових страдања глинских Срба могу да чине злочине према Хрватима 1990-их, поручио да су „тешко згрешили према страдалницима на овом месту”. Он је истакао да тешко греше и сви који мисле да Срби који су ту остали након Олује треба да буду жртве.

На месту уништене цркве 1969. је био изграђен Спомен дом са музејском грађом о цркви и злочинима у глинском крају, испред Спомен дома била је постављена скулптура „Мајка с дететом” вајара Антуна Аугустинчића, а током 1995. године било је довршено спомен обележје са 1564 имена жртава.

Током војно-полицијске акције „Олује” то обележје је уништено, а Спомен дом преименован у Хрватски дом.

Слика пре злочина - Срби у старој глинској цркви, окупљени обећањем о прелазу на римокатоличанство, затим убијени (Фото Википедија)

Танјуг