Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Како изгледа његова родна кућа

На данашњи дан, 19. јул 1855. године рођен је под једном „шефтелијом” (бресква) у селу Струганик војвода Живојин Мишић. Српски војсковођа, војни писац и професор на Војној академији, био је најмлађе, тринаесто дете, оца Радована и мајке Анђелије (Мишићеви родитељи имали су једанаест синова и две кћери).

Војводина кућа у Струганику код Мионице под заштитом је државе од 1974. године као културно добро од великог значаја, пример народног градитељства прве половине 19. века. Музејска поставка садржи његове бројне личне предмете - сабљу, дурбин, ордење. У дворишту су вајат, магаза, млекар...

Посетиоцима музеја кустоси надахнуто причају како је Живојин учествовао у свим српским ратовима од 1876. до 1918. године. Трипут био пензионисан, па враћан у војну службу, кад је то отаџбини требало. Командовао је Првом армијом у Колубарској бици и приликом пробоја Солунског фронта. Предавао стратегију на војној академији. Био начелник Врховне команде. Имао сијасет српских и страних одличја. 
Пространој згради у којој је војвода Живојин Мишић провео детињство враћен је првобитни изглед и обезбеђена трајност. Кућа припада класичном динарском типу, у сутерену је подрум, већим делом је зидана у чатми, а мањим брвнима, покривена је ћерамидом. У кући је реконструисан аутентичан ентеријер из доба војводе Мишића.

Хронолошки су приказани његово порекло, детињство и школовање, историјат породице Мишић, његова војна каријера у балканским ратовима за независност, Први светски рат - са посебним освртом на Колубарску битку - затим његова болест, последњи дани и најзад признање и допринос војној науци.

До родне куће Живојина Мишића, која је уједно и музеј, води сеоски пут, а посету је неопходно претходно најавити Туристичкој организације Мионица, да кустос дође из варошице.

С. Ступар, Политика