Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Великој Хочи али и у Београду, обележена је годишњица страдање Срба и Рома, који су у јулу 1998. године отети у Општини Ораховац. За многе од њих сматра се да су нестали. Расељени Срби из те средине о повратку готово да не размишљају, јер услови за то не постоје. Немоћни су да расветле судбину несталих и убијених чланова својих породица, али се сваке године Окупљају у Великој Хочи на дан када је пре 21 године изршено масовно киднаповање Срба.Многи се данас налазе на листи несталих.

Из села Ретимље у једном дану отето је 14 мушкараца породице Костић.

Драгица Маврић каже да јој је отета цела породица -седамнаесторо чланова. "Преузели смо њихове остатке", додаје Маврићева.

Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999 године.

Наташа Шћепановић наводи да је само током јула 1998. у општини Ораховац убијено 47 људи, а киднаповано је и одведено у затвор и логоре ОВК више од стотину Срба и Рома, претежно цивила. Отмице и егзекуције припадника Ослободилачке војске Косова према Србима настављене су годинама касније. Породице несталих и централних власти у Београду истичу да медју њима неће бити мира док егзекутори не буду откривени.

"Трагаћемо за њима да бисмо знали где да им подигнемо обележје где да положимо цвеће и запалимо свећу", истиче Милорад Трифуновић из Удружења породица несталих на КиМ.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић поручује да је то тело Владе Србије посвећено сазнавању истине о несталима, као и процесуирању ратних злочина.

Министар државне и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да ниједан злочин не сме бити стављен ад акта, заборављен нити да се на селективан начин подижу нека стратишта, да се са друге стране заборављају српске жртве.

Највеће страдање Срба било је у селима Ретимље, Оптеруша, Зочиште и у самом Ораховцу.

Како време пролази, расељени о повратку све мање размишљају. Није довољно имати само кров над главом, јер живот треба започети изнова. Пример за то је неколико десетина подигнутих кућа у Зочишту. У њих се у последњих десет година нико није вратио.  

У Ораховцу и околним селима живело је преко пет хиљада Срба. Данас их има мање од хиљаду.

РТС, Андрија Игић