Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Представници Републике Српске оштро су реаговали на изјаву Високог представника ЕУ за БиХ, Валентина Инцка, да неће присуствовати комеморацији српским жртвама док не престане негирање наводног геноцида у Сребреници и говорити против БиХ, пренео је РТРС.

Председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да су несувисле изјаве ОХР-а да неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ.

„То су велике глупости међународне заједнице... Ту се нема шта рећи, то је јасно као дан. Не може се један злочин правдати, а други не, један признати, други не признати. Потребан је једнак приступ”, рекао је Кузмановић за Срну.

Председник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је да не зна шта у БиХ тражи високи представник Валентин Инцко уколико сматра да су важне само бошњачке жртве, а не 3.200 Срба убијених у околини Сребренице.

„Он не зна да је, према попису из 1981. године, у БиХ више било Срба него муслимана. Ако он сматра да 3.200 српских жртава у околини Сребренице није важно, не знам шта тражи у БиХ”, рекао је Дукић.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је крајње време да високи представник у БиХ Валентин Инцко, који подржава искључиво бошњачке политичке интересе, напусти БиХ и остави је да се развија у духу демократије и толеранције.

Кошарац је рекао да је то само једна у низу потврда да је Инцко „мегафон бошњачке политике”.

Чињеница да су ОХР-у потребни политички услови да би дошли на комеморацију српским жртвама потврђује да је ОХР све време пристрасан, и даље заробљен у пропаганди муслиманске стране и упорно кривотвори истину, оценио је Дарко Младић, син некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Дарко Младић је изјаву ОХР-а оценио као чисти безобразлук.

ОХР треба да оде из БиХ јер селективним доласком на комеморације жртвама из претходног рата говори да не признаје српске жртве и доприноси још већим поделама у друштву, рекла је председник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

„Време је да оду и да се прекине селективна правда. Њима су српске жртве нешто нормално, којима не треба одавати почаст. С друге стране, постали су лобисти и пропагатори посебно бошњачких жртава у свету”, навела је Рајилићева.

Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да би многа питања била договорена и решена да је ОХР напустио БиХ.

Стевановићева је рекла да међународна заједница, нажалост, од рата нема једнак приступ жртвама у протеклом рату и није много допринела помирењу у БиХ.

Република Српска и Србија морају одбацити политичка условљавања ОХР-а у вези са њиховим присуством комеморацијама српским жртвама, јер је реч о директном удару на српске националне интересе, али и истину, истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић упозорава да се ОХР последњим иступима и ставовима потпуно сврстао на линију бошњачке ратне политике из деведесетих година прошлог века.
Танјуг