Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Џиновски ледени брег „А68“, који се пре две године одвојио од Јужног пола, почео је да се убрзано креће уз Антарктичко полустрво ношен струјама Веделовог мора.

Прошло је две године од када се ледени џин одломио од леденог гребена „Ларсен Ц“. Међутим, после тога се није много померао, јер се 160 километара дугачки „А68“ заглавио у плитком мору. Ипак, тренутно највећи ледени брег на свету се у протеклих годину дана извукао из плићака.

Стручњак за ледене брегове Адријан Лакман, професор географије на Универзитету у Свонсију, рекао је да је ледени брег ухватила Веделова кружна струја, која га је окренула за 270 степени и померила око 250 километара.

„Годину дана после одламања остао је близу гребена од којег се одвојио, али га је средином прошле године ухватила Веделова струја. Имајући у виду да је дугачак 160 километара, а дебео тек 200 метара, нешто као кредитна картица, „А68" је претрпео веома мало штете на досадашњем путу“, рекао је Лакман за BBC.

Ледени брег „А-68“, површине 5.800 квадратних километара, има запремину два пута већу од језера Ири, једног од пет Великих језера.

Упркос томе што је огроман, он је скоро два пута мањи од брега који се 2000. године одломио од леденог гребена Рос, а био је површине 11.000 квадратних километара.

A68: World's biggest iceberg is on the move