Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Интонирањем химне Босне и Херцеговине у Меморијалном центру Поточари почело је обележавање 24. годишњице злочина над Бошњацима, који се догодио у јулу 1995. године у заштићеној зони УН. Комеморацији присуствује бројне делегације међу којима су Кармел Ађиус, Шефик Џаферовић, Ларс-Гунар Вигемарк, Ерик Нелсон, Валентин Инзко, Бакир Изетбеговић, Денис Звиздић...

Уочи почетка џеназе неки од званичника БиХ су дали изјаве које су се углавном односиле на то да би правно требало уредити негирање да се у Сребреници догодио геноцид над Бошњацима. 
Џаферовић је с тим у вези поручио да је негирање геноцида Милорада Додика, како је рекао, „срамотно и нецивилизацијски”.

О истој теми говорио је и шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк истичући да је одговорност свих лидера у целом региону да створе атмосферу која ће омогућити утврђивање истине и кажњавање недела, али да, нажалост, у БиХ таква политичка клима још не постоји, пише сарајевски портал Кликс.

Комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић мишљења је да је сребренички геноцид огледало у којем би сви Европљани требало добро да се погледају.

Висока представница ЕУ за спољну политику и сигурност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан поручили су:

„Ова трагедија нас још увек прогони. Наша срца и мисли су са жртвама и свима онима чији су животи погођени овим трагичним догађајима. Наша је заједничка дужност да се увек сећамо Сребренице, једног од најмрачнијих тренутака човечанства у модерној европској историји”.

На Меморијалном гробљу у Поточарима данас ће бити сахрањене још 33 жртве овог злочина.

Верски део данашњег програма предводи реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин Кавазовић.

Танјуг