Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Упркос томе што је парадајз технички воће, због места које заузима на тањиру доживљавамо га као поврће. Нутриционисти, међутим, поручују да не трошимо време на категоризацију него да навалимо на сочне, црвене лоптице препуне корисних материја!

Нискокалорична намирница у којој има витамина, минерала, а и веома је укусна, ових дана, требало би да је на трпези што чешће.

Неће оптеретити организам на високим температурама, а истовремено ће учинити више добрих ствари за њега.

Само један парадајз (мало већи) обезбедиће око 40 одсто дневних потреба организма за витамином Це. Такође, богат је витамином А, који помаже имуном систему, чува вид и лепу кожу.

Ту је и витамин К (важан за здраве кости), као и калијум који је кључан у очувању срчане функције, рада мишића и у регулацији крвног притиска и количине воде у телу.

Захваљујући антиоксидансу ликопену, парадајз је црвене боје, а ова материја корисна је за човеково срце.

Новија истраживања показују да је корисније уносити ликопен кроз исхрану богату парадајзом него узимањем суплемената, те да већа количина овог антиоксиданса у крви значи мањи ризик од смрти код особа са метаболичким синдромом.

Ликопен, заједно са лутеином и бета-каротеном, којих такође има у парадајзу, одлична су комбинација за очување вида, то јест против развоја катаракте и дегенерације макуле.

Течност и влакна којих има у изобиљу у сваком парадајзу одличан су савезник у борби против затвора.

Иако се може јести и сушен, у сосу, у виду сока и слично, струњаци препоручују да парадајз, макар до јесени уносимо што више у облику салата, то јест свеж.

В. Новости