Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Зашто жмуримо када једемо лимун? Зашто нам је сопствени глас чудан када га чујемо на снимку? Прочитајте и сазнајте одговоре на питања.

Да ли сте се запитали зашто не препознајемо сопствени глас на снимку? Одговор лежи у начину како наше кости спроводе звук. Наши саговорници чују само звукове који се емитују ваздухом. Запис садржи исто тако само такве звуке. У исто време, начин на који чујемо гласове је комбинација регуларних звукова и оних нискофреквентних које спроводе кости наше лобање.

Да ли вам се десило да вас кад пијете хладну воду или једете хладно, заболи глава? Бол у глави када једете и пијете нешто хладно као и пара која излази из ваших уста када сте напољу а напољу је хладно, јавља се због сужења жила које се јављају као реакција на ниске температуре.

Већина људи воли да иде на плажу и да се сунча. Када крене топло време и летњи дани плаже су пуне шарених пешкира и људи који се сунчају не би ли добили препланули тен. Још једна појава је и посветљена коса. 
Да ли сте се запитали зашто је то тако? У оба случаја дешава се да сунце разбија меланин који је одговоран за боју коже и косе. Коса није „жива“ као кожа па тако када је пигмент ослобођен, он се не надопуњава у косу, тако да потоњи постаје лакши а коса светлија. Кожа „одговара“ сунцу јачом надокнадом меланина, чинец́и боју тамнијом.

Када једемо лимун наше очи се скупе. Да ли знате зашто се то дешава? Ова реакција се јавља као рефлекс наших сензора. Наше очи се затварају како би спречиле да киселина лимуновг сока уђе у њих, јер би то оштетило слузокожу.

Зашто је прашина бела на црној позадини и црна на белу? У ствари, обична прашина је сива. Међутим, мала величина честица спречава нас да видимо њену праву боју. Само уочавамо да ли су мрље светлије или тамније од позадине.

Vestionline