Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан рођен је један од највећих - Никола Тесла. Научник који је задужио свет, пре 163 године рођен је у Смиљану код Госпића. Без његових идеја незамисливо је модерно доба.

“Није ми жао што други краду моје идеје, већ што немају своје. То је нека водиља коју генерално и ја и колеге које раде са мном имамо увек у глави.“

Ту водиљу изрекао је човек који је задужио човечанство - Никола Тесла. За Огњена Стефановића, студента бањалучког Електро-техничког факултета, Тесла је највећи узор.

- Његови изуми, наизменична струја, прва брана, бежични пренос енергије, све то се и данас изучава и на ЕТФ и на осталим техничким факултетима. Његово наслеђе и данас видимо свуда око нас - рекао је Стефановић.

А највећи проналазач модерног доба, већ у детињству сањао је велике снове. Родом из Смиљана, отац, православни свештеник од сина је очекивао да настави његовим стопама, упркос великој жељи да постане инжењер. Проналазачки дар приписао је утицају мајке.

Његови први експерименти нису били везани за електричну енергију, сежу у рано детињство и опасни су. Тако је једном приликом велики научник, користећи велики кишобран свог дедe скочио са крова родитељске куће користећи кишобран као падобран.

“Био је само једно обично дете из руралне средине, а досегао је небеске висине и ушао је у вечну легенду.“

Иако се због својих идеја Тесла упутио у свет и пронашао у Њујорку, иноватори из наше приче планирају да остану у својим срединама. Бројни од више од 700 његових изума могу се видети у родној кући у Смиљану, коју годишње посети на хиљаде туриста.

- Имамо предност Теслине наизменичне над Едисоновом струјом. Имамо приказ Менхетна, како би осветлили Њујорк, користећи Едисонову истосмерну струју од једне електране, а како сa Теслином наизменичном - истакао је Миле Чорак водитељ Меморијалног центра "Никола Тесла" из Смиљана.

И тако изуми генија - даљинско управљање, радио-таласи, аеромобил, радар и данас задивљују човечанство. А од детаља из приватног живота, издвајају се они да није волeо руковање да није волио жене, ни њихов накит, осим кристала.

Од визија - да је много пре нас знао да ћемо имати интернет, а неостварени сан био му је бежични пренос струје. 

Иако је његова националност чест предмет спора Срба и Хрвата, универзална је истина да Тесла припада свету.

PTPC