Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодраг Линта, оценио је данас да је изјава хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, поводом обележавања Дана државности, „да је Хрватска била изложена великосрпској агресији“ представља прави али „очекивани безобразлук“.

- Такође, прави безобразлук представља изјава Колинде Грабар Китаровић да је режим Фрање Туђмана Уставом, који је донет крајем 1990. године Србима тобоже гарантовао уставна права. Наведене безочне лажи поновљене су много пута од већине хрватских политичара и других јавних личности и не представљају никакво изненађање - навео је Линта у саопштењу достављеном медијима.

Истиче да је добро познато да је Хрватски сабор усвојио 2000. године срамну Декларацију о Домовинском рату у којој пише безочна лаж да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску.

Линта указује на то да је историјска истина да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на Југославију, ЈНА и на Србе у Хрватској и Босни и Херцеговини с циљем стварања „велике Хрватске“ по узору на геноцидну НДХ.

- Због тога је потпуно јасно да тзв. Домовински рат није био никакав одбрамбени и ослободилачки већ агресивни и освајачки рат што потврђују бројне чињенице. Режим Фрање Туђмана је након доласка на власт маја 1990. године дозволио повратак преживелих усташа; почео је да масовно отпушта Србе са посла; тражио је да Срби потписују тзв. изјаве о лојалности, насилно је избацивао Србе из својих станова уз претње и физичке нападе - навео је Линта.

Тзв. Домовински рат је, каже Линта, вршио систематско застрашивање, премлаћивање, отимање и убијање Срба по хрватским градовима.

Почео је, подсећа, да минира српске куће, локале и пословне објекте у низу хрватских градова, а дозволио је и употребу усташких симбола, певање усташких песама и узвикивање усташког поздрава „за дом спремни“.

- Један од низа доказа да се режим Фрање Туђмама одлучио за ратну опцију и обрачун са Србима било је изгласавање тзв. Божићног Устава 21. децембра 1990. године у коме је српски народ сведен на националну мањину и потпуно обесправљен - навео је Линта.

Танјуг, Вести