Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дан сећања на Јадовно 1941. десети је пут обележен крај централног споменика на истоименом стратишту, једном од најокрутнијих логора смрти за време усташке владавине.

На комеморацији, која је започета парастосом и кадишем крај Шаранове јаме, једног од стратишта комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг, лидери Српског народног већа, Координације јеврејских општина и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста упозорили да се у Хрватској негирају злочини почињени у НДХ.

Председник Координације јеврејских општина Огњен Краус подсетио је на хронологију злочиначког подухвата убијања у Јадовну, на депортацију заточеника и масовност егзекуција, као и срамотан однос према спомен-обележју Јадовно током 1990-их те спомен-плочи на Пагу која је уништена у неколико наврата.

„Желимо да пуна истина о жртвама допре до јавности и до младих који не знају ништа о њима. Желимо да се отворено каже да је НДХ била злочиначка творевина, јер групе и појединци то негирају. На пример, пре неколико дана председница Колинда Грабар-Китаровић је примила Хрватски обредни здруг Јазовка”, рекао је Краус. Према његовим речима, у Хрватској већ годинама постоје групе које се труде да релативизују злочине.

Они, како је казао, тврде да су комунистички злочини били гори, а Дан ослобођења Загреба за њих је дан окупације, саопштио је СНВ.

„Злочине треба разликовати, а не изједначавати, али их све треба осудити. Желимо да се зна ко је био жртва, а ко крвник”, поручио је Краус.

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, казао је да је увредљива плоча која стоји на улазу „Добродошли у Јадовно”, јер „она подсећа на ознаке које су наши преци носили на одећи након успостављања НДХ” и подсетио да је плоча на Пагу два пута бачена у море.

„Овде се треба запитати: има ли земље у Европи у којој је то могуће? Има ли земље чији премијер након што пошаље венац на Сутјеску у појединим медијима бива називан убицом Хрватске”, рекао је Пуповац. Он се затим осврнуо и на оне који мисле да је довољно посетити само Јасеновац, а запустити преко 50 других места страдања.

„Колико год је тешко говорити на овом месту, ми, народи жртава, Срби, Јевреји и Роми, не само да жалимо - ми овде црпимо снагу коју требамо да се у име уморених супротставимо онима који желе рехабилитовати НДХ. Ко није био у Јадовну, није био у Јасеновцу. Ко није долазио у Јадовно, није долазио и не долази у Јасеновац”, навео је Пуповац. То са овог места, како је рекао, поручује свима који мисле да је довољно да се дође само у Јасеновац, а да се прескоче друга места страдања, поготово ово, најокрутније које се може замислити.

„Овде смо како бисмо истакли историјску истину о овом стратишту, то је наша дужност и обавеза како мрак историјског ревизионизма не би прекрио истину о овом и другим местима страдања невиних људи”, рекао је Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашистичких бораца.

Екстремна десница се, како је казао, понаша као да је у Другом светском рату победио фашизам, односно Хитлер, Мушолини и Павелић.

„То само показује да су још увек данас изгубљени у времену и простору. У широком луку заобилазе истину о злочинима које је починио усташки режим. Ако се и спомену злочини, онда је то крајње изрелативизирано”, рекао је Хабулин.

Комеморацију су организовали Српско народно веће, Координација јеврејских општина Хрватске, Епархија горњо-карловачка и Савез антифашистичких бораца и антифашиста РХ. Поред њих венац је у име хрватске владе положила изасланица премијера Невенка Бенић, у име владе Србије Иван Бошњак и представник покрајинске Владе Небојша Војновић.

Танјуг