Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Пошто му је листа „Самоопредељење – др Сулејман Угљанин” забранила улазак у просторије Бошњачког националног већа (БНВ) и затражила оставку, председник БНВ-а Есад Џуџо сазвао је седницу већа са свог имејла за понедељак, 24. јун. Будући да 27. јуна истиче шест месеци од последњег заседања, овом седницом би се избегао законски основ за увођење привремених мера у БНВ-у. Али и Џуџова смена – јер верује да може да дође до прекомпоновања већине у БНВ-у, коју сада чине Угљаниново „Самоопредељење”, на чијој листи је био и сам Џуџо, и листа „Вакат је”, блиска Расиму Љајићу и СДП-у.

У међувремену је и СДА Санџака саопштила да тражи од свог члана Есада Џуџа да без одлагања мандат већника у БНВ-у врати листи „Самоопредељење”. „Иступи и деловање Есада Џуџа од ступања на функцију председника БНВ-а у супротности је са статутом и одлукама органа странке”, саопштило је Председништво СДА Санџака.

Уместо иницијативе Извршног одбора БНВ-а о специјалном статус Санџака, коју је одбио да потпише, Џуџо сматра да око текста резолуције из марта 2012. године може да окупи већину из све три листе у већу, две владајуће и опозиционе „Матице бошњачке” Муамера Зукорлића. Ова „Резолуције БНВ-а о правима и слободама бошњачког народа у Републици Србији” је знатно блажа од „државотворног” захтева за специјални статус Санџака. Њоме се тражи више права Бошњака у свим областима, али и нека врста регионалне самоуправе за санџачке општине у Србији, уз право на прекограничну сарадњу са црногорским делом Санџака, без угрожавања територијалног интегритета две државе. „Договор о спровођењу бошњачке резолуције може бити добра платформа да се сачува и ојача бошњачко јединство у целом Санџаку”, написао је Џуџо на свом фејсбук профилу.

Министарство државне управе и локалне самоуправе затражило је од Бошњачког националног већа на увид документацију и информације у вези са захтевом за специјални статус Санџака, кажу за „Политику” у том министарству. Сада чекају да им БНВ достави тражене податке на основу којих ће одлучити о евентуалним даљим корацима.

У сред ових превирања, на неколико места у Новом Пазару осванули су плакати са „новим” називима улица, према недавном предлогу одборника СДА Санџака. Уз плакат СДА са поруком „Сви су своје изабрали, а ви?”, излепљени су и они са именима Алије Изетбеговића, Шабана Полуже, Аћиф-ефендије, Иса-бега Исхаковића, а одштампан је и назив који би требало да стоји у планираном „булевару Санџака”. Ова имена само су део ширег предлога са којим су одборници СДА изашли недавно на седницу скупштине Новог Пазара. Предлагали су још и имена Ибрахима Ругове, Адема Демаћија, учесника Сјеничке конференције…

Пошто њихов предлог није прошао прописану процедуру, одборници СДП-а су одбили да га разматрају, па предлог није ни увршћен у дневни ред. СДА је затим запретила да ће, ако се предлози од око 600 нових имена улица не прихвате „у пакету”, напустити коалицију у локалном парламенту. Функционер СДП-а Мирсад Јусуфовић и у том ултиматуму и у лепљењу плаката види намеру СДА да напусти коалицију, а да за то оптужи СДП.

Сарајево покреће процедуру за отварање конзулата

Председништво Босне и Херцеговине у среду је донело одлуку о покретању поступка за отварање генералних конзулата БиХ у Новом Пазару и Ријеци. Конзуларно подручје у Србији обухватало би територију општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

Славка Бакрачевић, Биљана Баковић, Политика