Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Србији се појавио доктор Теодор Хербез, школован и имућан човек који је дошао да буде први чиновник у отаџбини. Димитрије Давидовић га је препоручио кнезу Милошу као “родољубивог Србијана”, иначе човека са којим је провео детињство у Земуну. Он је упознао Хербеза и са Јеленком, који ју је и оженио 1835. године, а да се око тога он сам мало питао. Кнез је Јеленки дао и “мираз”, неку врсту отпремнине из његовог живота, велико београдско имање. На њему се данас налази Дом Јеврема Грујића, позориште Атеље 212.

Омиљена љубавница је од кнеза добила и “вате”, онолико дуката из ковчега колико је могла шаком да захвати. И Хербез је имао кућу у Београду у коме је одржавао посела за елиту културе и политике Србије. Није се одрекао кнеза Милоша ни у доба уставобранитеља. 
Због тога је ухапшен 1844, уочи Катанске буне. По повратку Милоша Обреновића у земљу, Хербез је наставио успешну каријеру чиновника све до положаја министра финансија. Очигледно је да се “мала госпођа” добро старала о добробити презимена које је стекла браком.

Са Теодором није имала деце па је усвојила и васпитала своју сестричину Јелену Симић из Панчева. Јелена је 1856. године удата за познатог српског државника и либералног првака Јеврема Грујића, а старатељи су јој завештали своје велико богатство.

Vestionline