Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Парастос јадовничким жртвама служен је данас код Шаранове јаме на Велебиту, поводом обележавања Дана сећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за време Независне Државе Хрватске на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Код Шаранове јаме, на Велебиту, служен је помена за страдање 38 хиљада православних Срба који су убијени у комплексу усташког логора смрти Госпић - Јадовно - Паг за време Независне Државе Хрватске и освештан Часни крст. Истакнуто је да те жртве никада не сму бити заборављене. У Хрватску су на обележавање током протекле ноћи из Српске и Србије кренули аутобуси са потомцима и поштоваоцима јадовничких жртава.

После парастоса, ходочасници ће корачати мученичком стазом јадовничком, дугом 7,5 км до мјеста логора Јадовно гдје су 2012. поставили први од осам заједничких Часних крстова јадовничким и пашким Новомученицима. Учесници молитвеног окупљања затим ће посетити Цркву Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Тесла" у Смиљану код Госпића. Уз цркву се налази масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог светског рата уз коју је прошле године подигнут Часни крст.

После тога, учесници молитвеног окупљања посјетиће село Медак и манастир посвећен Усековању главе Светог Јована Крститеља, где ће бити приређен ручак, а затим је предвиђен повратак кући.

Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке 10. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и децу у Другом светском рату.

Дан сећања на Јадовно увршћен је у календар обележавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Срна