Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Некадашњи амерички председник Бил Клинтон и некашња државна секретарка САД, Медлин Олбрајт, допутовали су у Приштину, где ће присуствовати обиљежавању 20. годишњице од уласка НАТО снага на територију Космета, што Албанци обележавају као ослобађање од "српског терора".

Клинтона су на аеродрому дочекали шеф дипломатије привремених приштинских институција Беџет Пацоли и бивша председница тзв. државе Косово Атифета Јахјага.

- Добродошли назад, председниче Клинтон. Косово данас је ваша успешна прича о изградњи државе.

Ваше вођство пре двадесет година против тираније у корист слободе и демократије било је кључно за отварање новог поглавља у људској историји. Дали сте медународном праву и политици хуману димензију - навео је Пацоли на свом фејсбук профилу поводом Клинтоновог доласка.

Некадашњи амерички председник је био један од кључних људи који је утицао на одлуку да НАТО интервенише на Косову и Метохији из наводно хуманитарних разлога, док је Олбрајтова у истом периоду била државна секретарка САД, коју Албанци сматрају веома заслужном за доношење једностране одлуке о косовској независности.

Непосредно по доласку Клинтон се састао са председником привремених приштинских институција Хашимом Тачијем, који му је уручио орден "Слобода", пренео је приштински Зери. Тачи је у речи захвалности уденуо и своју тезу о наводном геноциду на КиМ.

- Захваљујемо вам на акцији коју су предузели да зауставите српски геноцид 1999. године. Веома сам захвалан за подршку Сједињених Држава Косову. Историја Косова и САД је заједничка прича о успеху, ви сте наш херој - рекао је Тачи.

Захваливши на одличју, Клинтон је, преносе медији, рекао да "Косово заслужује прикључење ЕУ и НАТО".

Олбрајтова је у Приштину допутовала поподне, а на аеродрому ју је дочекала бивша косовска председница Атифете Јахјага.

Танјуг