Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рођен је у Крагујевцу 27. марта 1895. године, био је књижевник, новинар и филмски стваралац. Његов отац, по рођењу Пољак, дошао је у Србију као војни лекар. Станислав је као гимназијалац 1912., када је избио Први балкански рат, са непуних 17 година покушао да се прикључи као добровољац српској војсци, али је пошто је због младости одбијен, ступио у јединицу Војводе Вука. Из балканских и Светског рата изашао је са свим највишим српским и савезничким одликовањима. Рањаван је преко двадесет пута. Апсолвирао је права 1924. и почео је да се бави новинарством. Био је једно од најутицајнијих и најпопуларнијих имена у новинарству Краљевине Југославије. Уређивао је дневни лист "Време"(1934.-38.), "Наша крила"(1924.-39.), "Телеграм". Био је директор Радио-Београда (1940.-41.).

Као књижевник постао је познат двадесетих ратним романом "Крила". Бавио се и филмским стваралаштвом, он је аутор познатог филма "Голгота Србије" (оригинални наслов је "За част отаџбине"). Својим средствима основао је музеј чија су централна тема биле старине Јужне и Старе Србије. Поседовао је и изузетно значајну филателистичку збирку.
Током Другог светског рата подржавао је генерала Милана Недића, отуда је остатак живота провео у беди у Француској, где је умро 1968. године.
Како је Станислав описао смрт војводе Петка Илића