Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Парфем је магија, он је прво што приметиш и последње чега се сетиш! Готово да нема особе на планети која не ужива у чарима ароматичних вода. Употреба мириса датира још из древних времена.  

Данас продаја и производња парфема је један од најуноснијих послова. Ипак, како технологија напредује неретко се на тржишту појаве копије познатих парфема.

Захваљујући сумњивим онлајн сајтовима и продавницама без имена "фејк" мириси често заврше у потрошачкој корпи.

Појединци су се толико извештили да пуне оригиналне бочице аромом која није брендирана и на први поглед такве копије парфема изгледају као оригинали. Неретко људи издвајају за овакве мирисе значајне своте новца.

Људи који немају детективски њух могу да се воде смерницама које могу да помогну да се разазна разлика између фалсификата и оригинала. Зналци кажу да копије махом имају израженији слаткасту арому коју воли млађа популација, а она често има мање истанчано чуло мириса.

Неписано правило је да скупљи парфеми и оригинали имају већу постојаност.

Такође често имају способност да кроз неколико сати после наношења мењају три или четири мирисне ноте. Копије врло брзо изгубе мирис па се дешава да када се напрскају после неколико сати делује као да ништа није стављено на кожу. Најбољи плагијати у себи такође садрже максимално две ноте и врло брзо губе своју чаролију. 
Не штедите

Треба имати у виду да неки најскупљи мириси у ствари не мењају ноте, већ остају такви какви су када се први пут напрскају. Онда се треба фокусирати на њихову постојаност. Такође се саветује да се на парфемима не штеди. Тако да ако у провереној парфимерији ваш омиљени мирис кошта 100 долара, боље је сакупити тај новац, него дати 60 за копију која вам се неће урезати у сећање.

А. Шишић, Вести