Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Кина је објавила да подиже царине на америчку робу вредну 60 милијарди долара, као одговор на одлуку САД да повећају таксе на увоз кинеске робе. Кинеско министарство финансија саопштило је да ће 1. јуна ступити на снагу царине у распону од пет до 25 одсто на стотине америчких производа, међу којима су батерије, спанаћ и кафа. Потез Пекинга уследио је пошто је у петак амерички председник Доналд Трамп са 10 на 25 одсто повећао царине на кинеску робу вредну 200 милијарди долара, у оквиру спора око технолошких амбиција Кине и њеног трговинског суфицита.

Нове царине ће највероватније нашкодити извозницима на обе стране, као и европским и азијским компанијама које тргују између САД и Кине или снабдевају своје произвођаче компонентама и сировим материјалима.

После данашње кинеске одлуке, односно ескалације трговинског рата САД и Кине, индекси на Вол стриту су потонули, чиме је настављен њихов прошлонедељни пад.

После мање од два сата трговања у Њујорку, Дау Џонс је у минусу 2,3 одсто, Стандард енд Пур 500 у црвеном је 2,2 одсто, а Насдак 3,2 одсто. Око сат времена пре него што је Пекинг објавио узвратне мере, Трамп је на Твитеру упозорио кинеског председника Си Ђинпинга да ће Кина „бити веома тешко повређена” ако не прихвати трговински споразум. Најновија рунда трговинских преговора САД и Кине завршена је у петак у Вашингтону без договора.

„Кина ће бити веома тешко повређена ако не склопите (трговински) споразум јер ће компаније бити приморане да напусте Кину и оду у друге земље”, навео је Трамп.

Бета