Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Радници из Србије који раде или су радили у Кини, Тунису или канадској покрајини Квебек могли би да остваре право на део пензије из тих земаља. Иако Србија са њима још нема потписану конвенцију о социјалном осигуирању, преговори су увелико у току, пише 'Политика'.

Тиме би се број земаља са којима Србија размењује пензије повећао на 31, а много више пензионера би могло да рачуна на двојне пензије, као и на здравствено и социјално осигурање, у зависности до тога шта конвенција обезбеђује. У Министарству рада кажу да су најближе договору са Кином.

Споразум је потписан 2018. и још није почео да се примењује, али је на преговорима крајем октобра прошле године усаглашен и парафиран административни договор за примену Споразума о социјалној сигурности између две земље који представља акт о спровођењу и треба да обезбеди несметану примену споразума.

У марту су отпочели преговори са Тунисом за споразум о социјалној сигурнсоти, а до краја године очекује се да ће бити потписан споразум о социјалној сигурности са владом Квебека, чиме ће нашим грађанима на целој територији Канаде бити гарантована заштита, казали су за 'Политику' у Министарству.

Танјуг