Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан навршава се 204 године од избијања Другог српског устанка који је означио почетак краја турске владавине у Србији.

Милош Обреновић је после празничног богослужења у цркви брвнари у Такову код Горњег Милановца на празник Цвети, позвао угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу за слободу коју је 1804. године током Првог српског устанка започео Карађорђе Петровић.

После двомесечних борби које су започеле 23. априла 1815. године, Турци су се задржали само у Београду и у неколико утврђених градова.

Вештим дипломатским преговорима Милош Обреновић је до краја 1815. закључио усмени мир са Марашли Али-пашом, према коме је признат за врховног српског кнеза.

Кнез Милош Обреновић је, мирним путем, пуних петнаест година постепено изграђивао аутономни положај Србије у оквиру турског царства и своју власт у Србији.

Хатишерифом из 1830. године Србији је призната аутономија.

Војска Србије данас прославља свој дан у знак сећања на 23. април 1815. године, када је донета одлука о подизању Другог српског устанка.  Српска војска настала је из устаничких чета, од народа који се прихватио оружја у борби за  слободу. Први регрути остајали су у војсци десет година. Првобитно су названи  „уписници”, а касније „солдати”, што је назив који је озваничила Народна скупштина. „Стајаћа” војска живела је у касарнама и примала плату, а установљене су и униформе, односно„мундири”.

Дан Војске Србије прославља се 23. априла од 2012. године организовањем низа активности и манифестација у земљи, као и свечаностима у дипломатско-конзуларним представништвима.

Агенције