Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Читањем оптужнице и изношењем уводних речи Тужилаштва БиХ почиње суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године. Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човечности који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и верских објеката, преноси ТВ Републике Српске.

Оптужени су:

Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ који се терете за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин. Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тела једног броја жртава пронађена су после рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Део оптужнице за Атифа Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

РТРС

Погледајте видео доказе о злочинима Петог корпуса тзв. Армије БиХ