Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Мирјана Марковић, удовица некадашњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића, преминула је данас. Ову вест први је пренео Спутњик. Како преносе поједини медији Мирјана Марковић је преминула у болници у Москви.

Супруга Слободана Милошевића и лидер ЈУЛ живела је у Русији од 2003. године. За њом је од 2005. године расписана међународна потерница. Судило јој се у одсуству, јер је била недоступна правосудним органима Србије.

Апелациони суд у Београду је у марту укинуо првостепену пресуду којом је у јуну прошле године била осуђена на годину дана затвора поводом оптужби да је 2000. године утицала на владину комисију за незаконито додели државни стан дадиљи свог унука. 

Овом одлуком је наложено да се суђење понови пред Вишим судом у Београду.

Биографија

Мирјана Марковић рођена је 10. октобра 1942. у Пожаревцу.  

Студирала је студије Социологије на Универзитету у Београду, где је и докторирала.

Била је професорка социологије на Природно-математичком факултету у Београду. Социологију је предавала и као редовна професорка на Америчко-француском универзитету за менаџмент у Београду и на Факултету за међународни менаџмент у Београду. Поред тога била је и редовна чланица Руске академије друштвених наука, гостујући професор Московског државног универзитета Ломоносов и почасни професор Универзитета Ломоносов у Москви. Објавила је око сто радова из подручја социологије, као и два уџбеника социолошке тематике. Дела су јој преведена на многе језике, као што су руски, енглески, кинески, грчки. 

Поред академске каријере, најпознатија је била по политичком ангажману. Комунистичке идеје наследила је из своје породице, које је касније пренела у своје деловање у јавној политици. Била је једна од оснивача и прва председница Југословенске левице (ЈУЛ). Међутим, најпознатија је као супруга председника Слободана Милошевића. 

До октобра 2000. године њена странка је била главни коалициони партнер Милошевићевој Социалистичкој партији Србије (СПС). После слома Милошевићевог режима 2003. године Марковићева бежи из Србије у Русију.   

Против Мирјане Марковић је 2005. године подигнута оптужница по којој се терети да је искористила службени положај тако што је Живку Кнежевић, бившу генералну секретарку Владе Републике Србије и чланицу Комисије Владе за стамбена питања „подстрекла да додели стан Илони Пешић, дадиљи свог унука, премда она није испуњавала законом предвиђене услове“.

Српски Интерпол 2005. године расписао је потерницу за Миром Марковић јер се није појавила на суду како би се суочила са оптужбама за злоупотребу положаја.  

Представници Генералног тужилаштва Русије 2010. године навели су да Марковићева у тој држави ужива статус политичке избеглице и да њено хапшење по потерници српског Интерпола, која је на  снази од 2005. године, није могуће.

Поред оптужби за злоупотребу службеног положаја, Мирјана Марковић је више пута била помињана као могући налогодавац убиства Ивана Стамболића и Славка Ћурувије. Имена тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић провлачила су се током читавог поступка истраге и суђења. Марковићева од почетка па до краја процеса никада није била саслушана, иако је то било најављивано.

Данас