Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је положила венац у Спомен-подручју Јасеновац и одала почаст жртвама убијеним у овом усташком концентрационом логору. Она је у књигу утисака написала да полажући венац као знак сећања на жртве логора Јасеновац и стојећи у тишини уз Камени цвет изражава најдубљи пијетет свим страдалима у том логору, саопштено је из кабинета председника Хрватске.

- Нека ово увек буде само место пијетета, али и место које ће нас опомињати колико је важно младе нараштаје одгајати за мир, заједништво и солидарност међу људима и народима.

Прошлост не можемо да променимо, али будућност можемо да градимо на бољи начин, за лепши и хуманији живот свих људи у Хрватској и широм света - навела је Китаровићева. Она је напоменула да Други светски рат у Хрватској и "данас буди болна сећања на бројна страдања", преносе хрватски медији.

У Спомен-подручју Јасеновац се одржава државна комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу под покровитељством хрватског парламента, али Китаровићева неће присуствовати том догађају.

Дан пробоја логораша из Јасеновца у петак су обележили Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Координација јеврејских општина, Српско народно вијеће и Савез Рома у Хрватској "Кали сара".

СРНА

Државна комеморација у Јасеновцу, без представника Срба и Јевреја