Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Упркос томе што је одлука Католичке цркве у Корушкој да ове године забрани одржавање мисе на Блајбуршком пољу изазвала незадовољство у црквеним круговима Хрватске, као у и делу политичког спектра, та се одлука неће мењати. То је за „Јутарњи лист” потврдио бискуп Енгелберт Гугенбергер, управитељ бискупије у Клагенфурту, који је детаљније објаснио разлоге за такву одлуку.

„Давање дозволе за одржавање мисе на Блајбургу био основ да се Католичкој цркви у Корушкој замери због инструментализације једне мисе у политичке сврхе и недостатка дистанце према фашизму”, казао је бискуп.

На питање зашто то није раније забрањено, он је одговорио да је анализа прошлогодишњег догађаја открила политичку инструментализацију комеморације што штети угледу Католичке цркве.

Бискуп Гугенбергер је навео да су у разговору са представницима Хрватске и Аустријске бискупске конференције разматране друге могућности обележавања сећања на жртве.

„Католичка црква у Корушкој више није могла да подржава такав начин сећања на жртве, јер су догађања на Блајбуршком пољу последњих година била све више прожета политичким манифестацијама”, рекао је  Гугенбергер из чије су бискупије још раније поручили да су непријатно изненађени реакцијом хрватских бискупа на забрану.

Саму забрану мисе на Блајбуршком пољу, наводи „Јутарњи”, многи конзервативни политичари, као и неки високи извори из Хрватске бискупске конференције објашњавали су политичком ситуацијом у Корушкој, као и на државном нивоу. Наиме, у Корушкој су на власти социјалисти, док је конзервативцима канцелара Себастијана Курца на националном нивоу партнер Слободарска странка која припада крајње десном аустријском политичком спектру. На такво партнерство многи у ЕУ, објашњавали су политички аналитичари, нису гледали благонаклоно, па се тренутна аустријска влада поприлично оштро одређује према свим елементима фашизма и нацизма.