Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан пре 16 година убијен је премијер Србије и лидер Демократске странке (ДС) Зоран ЂинЂић, а тај датум биће обележен шетњама, полагањем венаца и цвећа на његов гроб и на месту погибије - у дворишту владе.

Представници ДС-а ће у преподневним часовима положити венце на Ђинђићев гроб у Алеји заслужних грађана, а од 18 часова ће заједно са организаторима протеста „Један од пет милиона“ организовати меморијалну протестну шетњу „Ако данас не успемо, једини разлог смо ми сами“ - од Филозофског факултета до зграде Владе. У позиву на ту шетњу наведено је да ће грађани имати прилику да одају пошту „великом визионару, чије је убиство тренутна власт славила“.

Полагањем венца и цвећа у дворишту Владе пошту убијеном премијеру одаће и актуелна председница Владе Србије Ана Брнабић и чланови њене владе.

Либерално-демократска партија организоваће традиционалну „Шетњу за Зорана“, од седишта ЛДП-а до дворишта Владе.

У Дворани Културног центра Београда биће одржана промоција издања „Беседе у Зоранову част 2006-2018“, као и проглашење победника првог такмичења „Зоран Ђинђић хакатон“.

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године у дворишту зграде Владе Србије, а за његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр Јединице за специјалне операције (ЈСО) Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек.

Политичка позадина убиства Ђинђића никада није откривена.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС), а за време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Ђинђићева влада се снажно залагала за сарадњу с Хашким трибуналом за ратне злочине и за време те владе ухапшено је и том суду изручено неколико оптуженика, међу којима и бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић.

Ђинђић је био и један од оснивача ДС-а, у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства био је председник ДС-а.

Био је и први некомунистички градоначелник Београда после 1945. године.

Бета