Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Београду се данас обележава 16 година од убиства премијера Србије и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића.

По традицији, породица и руководство ДС-а, као и пријатељи и поштоваоци, данас полажу венце и цвеће на Ђинђићев гроб.

Премијерка Србије Ана Брнабић и чланови Владе положили су вијенац у дворишту зграде Владе Србије на месту атентата на Ђинђића. И чланови Демократске странке положили су цвијеће на гроб Зорана Ђинђића. 

У част Ђинђићу бити организована и низ других манифестација.

Због организовања убиства на 40 година затвора осуђен је бивши командант Јединице за специјалне операције, познате као "црвене беретке" Милорад Улемек - Легије, а на исту казну и Звездан Јовановић, извршилац убиства и Улемеков заменик.Политичка позадина убиства Ђинђића, који је сахрањен у Алеји заслужних грађана у Београду, још није откривена.

Ђинђић је био први премијер Србије после пада власти Слободана Милошевића 2000. године и доласка Демократске опозиције Србије, а Влада коју је предводио била је изабрана 25. јануара 2001. године.

За време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи, а успостављене су везе са западним државама, чији лидери су га изузетно поштовали.

Био је један од оснивача ДС-а у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. године до убиства био је председник ДС-а.

Ђинђић је био и први, после 1945. године, некомунистички градоначелник Београда. На ту функцију изабран је у фебруару 1997. године као кандидат коалиције "Заједно", а смењен је седам месеци касније, на захтев коалиционог партнера Српског покрета обнове.

Срна