Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан пре 13 година у притворској јединици у Шевенингену умро је бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић, а венце тим поводом на његов гроб у Пожаревцу положили су чланови Поктета социјалиста.

Дара Радоњић из Смуковца код Подгорице и ове године прешла је скоро 500 километара како би у Пожаревцу одала пошту Слободану Милошевићу. Донела је и слику за музеј.

"Дошла сам јер волим председника Слободана Милошевића. Он је херој српског народа. Да је он жив, ми бисмо живели у слози и миру", наводи Радоњићева.

Венац је положио и Никола Шаиновић, бивши премијер Србије и потпредседник владе Југославије.

"Његови споменици су резолуција 1244 којој ћемо обележити двадесет година и Дејтонски споразум који обележава двадесет четири године мира и извора стабилности за очување живота српског народа на овом простору", наводи Шаиновић.

Венце и цвеће положиле су и - делегације Социјалистичке партије Србије, Покрета Социјалиста Александра Вулина, Српске радикалне странке, грађани Пожаревца и других градова Србије. Потпредседник Покрета социјалиста и народни посланик Бојан Торбица истакао је да Покрет социјалиста посебно цени борбу Слободана Милошевића за стабилност и суверенитет Србије.

"Делегација Покрета социјалиста је и ове године, као и сваке године од свог оснивања, дошла на гроб првог демократски изабраног председника Србије Слободана Милошевића да му ода пошту и изрази захвалност за све што је урадио за Србију док је био на њеном челу", рекао је Торбица, саопштено је из Покрета социјалиста. Додаје да је тринаест година од смрти Слободана Милошевића најбољи показатељ да је његова идеја и политика била политика будућности Србије, борба за стабилност и суверенитет Србије, борба за Србију која ће имати јаку привреду и економију. Торбица је рекао и да је тај покет захвалан Милошевићу за све што је, како је навео, учинио за њих.

Осим бисте у Пожаревцу, СПС је покренуо процедуру за изградњу споменика Слободану Милошевићу у Београду.

Од Газиместана до Хага 

Слободан Милошевић је био лидер Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије.

Камен међаш Милошевићеве каријере од којег је почела његова, више од деценије дуга владавина, јесте говор 28. јуна 1989. на Газиместану, на прослави 600 година Косовске битке којој је присуствовало око милион људи.

Убрзо је уследио распад СФРЈ, прво кратки словеначки рат, па два разорна у Хрватској и БиХ, и на крају сукоб на Косову и НАТО бомбардовање СР Југославије.

Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

Ухапшен је 1. априла 2001. због злоупотребе службеног положаја, непуних шест месеци пошто је окончана његова владавина.

На основу Уредбе Владе Србије, Милошевић је Трибуналу изручен 28. јуна 2001. године, тачно 12 година после говора на Газиместану.

После изручења Милошевића Хашком трубуналу, првобитној оптужници за ратне злочине на Косову и Метохији придодате су и оптужнице за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини и ратне злочине у Хрватској.

Суђење у Хагу почело је 12. фебруара 2002. године. Милошевић је сам бранио себе све до смрти и није ни једног тренутка признавао законитост судске јурисдикције.

Хашки процес против Милошевића, прекидан више пута због његовог лошег здравственог стања, трајао је четири године, а окончан је његовом смрћу у 64. години.

Александра Марковић, РТС, Танјуг