Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Часни и Велики - Васкршњи пост Траје седам недеља. Ова недеља назива се Чиста или Првопосна недеља. У манастирима Српске православне цркве монашке заједнице дане ће проводити у тиховању и продуженим молитвама.

Недељу за нама обележили су обичаји о Белим покладама, али и ходочашћа по манастирима Србије. Верујући су походили светиње од Љубостиње, архитектонске лепотице такозване "Моравске школе", до Студенице, бисера архитектуре "Рашког стила". Препознатљиве светиње по фресци "Христово распеће", које симболизује Христово страдање и најављује празник над празницима Васкрс.

"Пост и молитва су два крила душе. Најстарији пост у цркви, среда и петак и Васкршњи су прво установљени у цркви, пре свега да усмеримо љубав према Богу и ближњем". 
Верни народ походи и светиње на Косову и Метохији. Застане пред спомеником 44 наследника Светог Саве, Његове светости Павла, који је 34 лета богослужио у Епархији рашко-призренској. Неизоставана је и посета задужбини Стефана Дечанског.

Манастир Високе Дечане многи називају историјским срцем српске културе. То је први споменик у Метохији и на Косову који је номинацијом Србије 2004. уписан у Унесков регистар баштине света.

У дане поста, иконописање је својеврсна продужена молитва.

"Икона је духовни портрет светитељ.То не мора да буде слика његовог земаљског лика,него како га уметник доживљава. Наравно, сваку икону карактерише ореол, као и натпис о коме је реч", јеромонах Силуан, сабрат братства Манастира Високих Дечана.

Подсетимо да је Сава Немањић у Карејском типику далеке 1199. поред осталог прописао: "А у пост Велики, суботом и недељом, једи уље и вина кушај, а у друге дане-ни вина ни уља." Према традицији, данас се започињу велики послови у име напретка.

РТС