Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хрватска бискупска конференција (ХБК) у петак је изразила дубоко неслагање са одлуком Католичке цркве у Корушкој, да ове године не допустити слављење мисе задушнице на блајбуршком пољу и да је потпуно одбацила и разлоге који се наводе за такву одлуку.

- Дијецезански управник бискупије Гурк Клагенфурт монс. Енгелберт Гугенбергер, одлучио је ове године да не допусти слављење мисе задушнице на блајбуршком пољу. Хрватска бискупска конференција са жаљењем је примила ту одлуку и изражава своје дубоко неслагање са разлозима који се наводе за такву одлуку и комплетно их одбацује - истиче се у саопштењу ХБК које преноси Хина.

Сматрају да "ускраћивање могућности молитве за жртве те велике трагедије хрватскога народа значи непоштовање жртве и губитак осећаја за патњу недужних". 
Подсећају да су представници ХБК и Аустријске бискупске конференције у неколико наврата разговарали о обележавању блајбуршке трагедије. Такође, наводе и да се ХБК укључила преко Равнатељства душобрижништва за Хрвате у иностранству Хрватске бискупске конференције и Бискупске конференције БиХ у организацију миснога славља на блајбуршком пољу 2003. године.

- Свих протеклих година, еухаристијско славље је протицало достојанствено како и приличи тој најузвишенијој молитви Цркве - наглашава у приопштењу ХБК.

Католичка Црква у Корушкој одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавањем мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога јер се ова миса политички инструментализира, саопштено је раније у петак.

Секретар бискупије у Клангенфурту монисњор Енгелберт Гугенбергер сматра да миса која треба да се одржи 18. маја штети угледу Католичке цркве и да је "постала део манифестације која се политички инструментализира и део је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје".

Фена