Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Писма Николе Тесле упућена Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку, за која се мислило да су изгубљена, сада су у колекцији музеја „Адлигат”.

Тесла је у њима говорио о Михајлу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, а писма која је упутио пронађена су пре неколико дана и откупљена. Истраживачима ће бити доступна од понедељка, а удружење „Адлигат” очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

Како је објаснио оснивач овог удружења Виктор Лазић, пронађени артефакти значајни су за нашу културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак однос Тесле и Пупина.

- Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну - рекао је Лазић.

Танјуг